czwartek, 15 maja 2014

Leczo z kiełbasą

Och, ta okropna pogoda! Niby mamy maj, a tu wieje, leje i tak ogólnie nieprzyjemnie jest na zewnątrz. Jednak nie bacząc na aurę za oknem postanowiłam dzisiaj przygotować proste danie jednogarnkowe - czyli leczo z cukinią  i kiełbasą. Danie na szybko, bo praca licencjacka cały czas na mnie czeka, a już wkrótce czerwiec, więc muszę przyspieszyć ze swoimi postępami :) Mam nadzieję, że chociaż Wy nie macie takich przykrych obowiązków w ten leniwy i senny dzień. Smacznego!



Składniki: 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 laska kiełbasy – ok.150 g
1 duża papryka
1 cukinia
pomidory w puszce – 400 g
olej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku 
Wykonanie: 
Na odrobinie oliwy podsmażamy ok. 2 min pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy pokrojoną w dość grubą kostkę kiełbasę, paprykę, obraną cukinię i pokrojone pomidory w puszce wraz z zalewą (oczywiście można też użyć świeżych pomidorów). Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pieczywem.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia