Dzisiaj śniadanie mistrzów - czyli placuszki z ricotty. Piękna pogoda dookoła, truskawki na stole - no i czego chcieć więcej? Jak widać niewiele mi do szczęścia potrzeba :) Placki te są ciekawym rozwiązaniem nie tylko na śniadanie, chociaż zjedzone na śniadanie dostarczyły mi energii na cały dzień (może to przez te przepyszne truskawki??). Smacznego!
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 jajka
100 g mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia (u mnie kokosowy)
ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp.
ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp.
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie złociste placuszki (do zarumienienia z jednej strony, po czym odwracamy na drugą stronę). Podajemy z ulubionym dodatkiem.
to coś dla mnie! a jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękujemy za opinię- tym bardziej nas to cieszy, że żadnych profesjonalnych aparatów nie posiadamy ;) Ale jak widać i zwykła cyfrówka daje radę :)
Usuń