wtorek, 6 maja 2014

Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym


Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego!





Składniki:

Ciasto: 
30 dag mąki

ćwierć szklanki mleka

5 dag drożdży

1 jajko i 1 żółtko

łyżeczka cukru

5 dag tłuszczu

szczypta soli

Nadzienie:

60 dag kwaszonej kapusty

10 - 15 dag mięsa mielonego

średniej wielkości cebula

olej do smażenia

pieprz, sól

Wykonanie:

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, wsypujemy 2 łyżki mąki, cukier mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, jajko, żółtko i stopiony ostudzony tłuszcz. Dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie odsączamy ją i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu) na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki wyrosły. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę lub dodatek do czystych zup.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia