Paszteciki są ciekawym rozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego!
Ciasto:
30 dag mąki
ćwierć szklanki mleka
5 dag drożdży
1 jajko i 1 żółtko
łyżeczka cukru
5 dag tłuszczu
szczypta soli
Nadzienie:
60 dag kwaszonej kapusty
10 - 15 dag mięsa mielonego
średniej wielkości cebula
olej do smażenia
pieprz, sól
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, wsypujemy 2 łyżki
mąki, cukier mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu
dodajemy mąkę, jajko, żółtko i stopiony ostudzony tłuszcz. Dokładnie zagniatamy
ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości
wody. Następnie odsączamy ją i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, potem musimy
lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy mięso mielone, potem dodajemy
kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie podsmażamy, aby trochę
odparowało, studzimy. Ciasto i masę dzielimy na 5 części. Z ciasta formujemy prostokątne
placki, wzdłuż dłuższych boków rozkładamy odpowiednią część nadzienia, zwijamy
rulony, każdy nacinamy skośnie na 5 pasztecików. Układamy (spojeniem do spodu)
na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki
wyrosły. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę lub
dodatek do czystych zup.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń