piątek, 2 maja 2014

Ciasteczka z czekoladą i orzechami

Majówka trwa w najlepsze, a ja dziś zaproponuję Wam ciasteczka idealne do zapakowania w pojemnik i ruszenia z nimi na miasto czy na łono natury, w zależności od Waszych preferencji. Ciasteczka są kruche z pysznym dodatkiem orzechów i czekolady. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc są świetne nawet dla osób wyjątkowo zabieganych. Co do długiego weekendu to pogoda w dalszym ciągu dopisuje, więc grzechem byłoby siedzenie w domu - polecam więc wskoczenie na rower i wycieczkę za miasto lub chociaż jakiś spacer. Smacznego!



Składniki:
120 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 jajo
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka  czekolady deserowej
50 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie: 
Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy zachować odstępy, bo ciasteczka troszkę się rozpłyną na blasze). Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia