wtorek, 23 września 2014

Placuszki kukurydziane


No i jesień nadchodzi dziś nieubłaganie. Pogoda nie rozpieszcza słońcem (przynajmniej w Warszawie), ale ja cały czas mam nadzieję, że polska, złota jesień do nas wkrótce zawita. Dziś propozycja na kolejne placuszki - tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej, modnej ostatnio we wszystkich przepisach na dania bezglutenowe, choć moje placuszki do bezglutenowych nie należą. Muszę przyznać, że uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, na słodko w szczególności, więc nieobiektywnie mogę stwierdzić, że są pyszne :) Smacznego!


Składniki:
0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

0,5 łyżeczki sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

310 ml maślanki lub kefiru

1 łyżka oleju

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 jajo

Wykonanie:

Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód). 

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia