wtorek, 9 września 2014

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Wrzesień upływa w szybkim tempie, jeszcze chwila i na naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego!


Składniki:
Pulpety:
500 g mielonego mięsa
1 jajko
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartego sera żółtego
 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
sól, pieprz do smaku
Sos:
800 g przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 80 ml śmietany do sosów
1 łyżeczka oregano
olej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy z przygotowanej masy niewielkie kulki (nieco większe niż orzech włoski), które układamy na tacy i wkładamy na 30 min do lodówki. Następnie w garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i drobno posiekany czosnek - i czekamy aż cebula się zeszkli (nie może się przypalić, ani spalić). Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i gotujemy sos (jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, aby go rozrzedzić). Potem dodajemy śmietanę i do gotującego się sosu wkładamy powolutku po jednym  pulpeciku. Nie mieszamy dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Pod częściowym przykryciem gotujemy sos razem z pulpecikami ok. 20-30 min. Na koniec jeszcze smakujemy i jeśli trzeba doprawiamy ponownie do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia