piątek, 5 września 2014

Jabłko pieczone

I pierwszy tydzień września już niemal za nami. W powietrzu czuć powiew jesiennego powietrza, a dzisiejsza propozycja na słodkie małe co nieco to pieczone jabłko - czyli zdrowa alternatywa na piątkowy deser. Smacznego!



Składniki:
1 jabłko
ok. 30 g suszonej żurawiny
ok. 30 g ulubionych orzechów
1 łyżka cukru (lub miodu)
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
1 łyżka śmietany
cynamon
Wykonanie:
Z umytego jabłka musimy 'ściąć' czubek i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne. Orzechy i żurawinę siekamy, mieszamy z odrobiną cynamonu, cukrem, masłem i śmietaną. Jabłko układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy odkrojoną z jabłka 'czapeczką' i pieczemy do miękkości (ja piekłam ok. 30 min w 180 stopniach). Podajemy gorące.

3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. to jeden z najlepszych jesiennych deserów :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia