No i kolejny styczniowy tydzień właśnie się rozpoczyna. Aby Wam osłodzić ten poniedziałkowy poranek prezentuję ciasto "Kostka Rubika". Jest przy nim nieco zabawy, więc polecam to ciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego!
BISZKOPT KAKAOWY
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko mieszamy masę. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. ok.170 stopni przez 30-40 min. Wystudzony budyń musimy przekroić na dwie części.
BISZKOPT JASNY
Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy masę. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. ok.170 stopni przez 20 min. Wystudzony biszkopt pokroić na pionowe dosyć cienkie paski (u mnie było 13 pasków)
MASA
Składniki:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
6 łyżek cukru
1 margaryna
Wykonanie:
Z mleka, budyniu, cukru ugotować budyń (część mleka zagotować, w drugiej części rozrobić budyń i cukier. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony cukier z budyniem, gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji). Ugotowany budyń studzimy. Potem margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń.
Dodatkowo: 4 tężejące galaretki - każda w innym kolorze, każda rozpuszczona w 300 ml gorącej wody
Złożenie ciasta:
1. Kakaowy biszkopt
2. Połowa masy
3. Układamy paski biszkopta jasnego zostawiając równe przerwy pomiędzy paskami (przerwy o szerokości paska ciasta), w miejsce zostawionych przerw wlewamy tężejące galaretki (tak, żeby te same kolory nie były koło siebie).
4. Następnie na paskach z galaretek układamy kolejną warstwę pasków z biszkopta, natomiast na luki które zostały wlewamy galaretki.
5. Na warstwę biszkoptowo-galaretkową wykładamy drugą część masy.
6. Całość nakrywamy drugą częścią biszkopta, wg uznania możemy przyozdobić polewą.
PIĘKNE ,KOLOROWE CIACHO,WARTO POPRACOWAĆ NA TAKI EFEKT ;) JA ZAPRASZAM NA SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/sernik-z-wisniowa-niespodzianka.html
Cudowny wzorek i fantastyczne kolory! :)
OdpowiedzUsuńA ile proszku do biszkoptu
OdpowiedzUsuńBiszkopt jasny - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Przepraszam za przeoczenie,
UsuńPozdrawiam serdecznie :)