sobota, 1 sierpnia 2015

Twarogowe placuszki

Dzisiaj wpis typowo letni, z dodatkiem przepysznych, słodziutkich malin. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś dobrego po całym tygodniu pracy. A więc przedstawiam placuszki twarogowe, do przygotowania których potrzebujemy naprawdę niewiele składników i czasu. Smacznego!


Składniki:
150 g twarogu
100 ml kefiru
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru (lub mniej jeśli nie lubimy zbyt słodkich lub mamy zamiar posypać po wierzchu cukrem pudrem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 5 łyżek mąki
jakieś dodatki np. owoce, czekolada, dżem itp. 
Wykonanie:
Twaróg mieszamy w misce z jajkiem. Następnie dodajemy kefir, cukry, proszek do pieczenia i mieszamy razem. Na końcu dodajemy mąkę (tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany) i ponownie mieszamy. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia