sobota, 18 lipca 2015

Makaron z bobem

Dzisiaj studencki, szybki obiad - makaron z bobem, w sosie śmietanowym. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, jest to propozycja idealna. A że mamy teraz sezon na bób w pełni, to aż szkoda nie wykorzystać tej sytuacji. A zatem smacznego!


Składniki na 1 porcję:
pół cebuli
1 szkl. ugotowanego i obranego ze skórek bobu
makaron- ilość odpowiednia na 1 porcję
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki śmietany
opcjonalnie: ser do posypania
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób gotujemy ok. 10-15 min (im młodszy bób, tym mniej czasu potrzebuje na ugotowanie). Następnie obieramy go ze skórek. W drugim garnku gotujemy wodę, po zagotowaniu której dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodajemy obrany bób i chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Wykładamy na talerz, i jeśli mamy ser żółty lub parmezan- posypujemy po wierzchu startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia