niedziela, 20 września 2015

Gołąbki bez zawijania

Po długim czasie nieobecności dziś propozycja na sycący obiad - gołąbki bez zawijania. Fajny pomysł, gdy mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!

Składniki:
1 kg mielonego mięsa
1 woreczek ugotowanego ryżu
pół główki małej kapusty
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki kaszy manny
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
Wykonanie:
Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia