piątek, 15 lipca 2016

Kasza gryczana z bobem i cukinią

W ostatnim czasie miałam w planach powrót do "normalnego" odżywiania się i redukcji do minimum suchego prowiantu. Kupione już były skladniki, ale ciągle byłam zbyt zmęczona, żeby przygotować pyszny posiłek na ciepło. W końcu zdecydowałam, że nie ma wyjścia i trzeba zrobić coś z bobu z lodówki zanim się zepsuje. I tak powstało całkiem szybkie, ale syte danie. Co ważne - kasza, warzywa - to w końcu samo zdrowie. Dla miłośników bobu i kaszy gryczanej raj na ziemi. Smacznego!

Składniki:
250 g bobu
1 torebka kaszy gryczanej
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy
1 średnia cukinia
sól, bazylia do smaku
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób płuczemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 min. Ugotowany bób obieramy ze skórek. Cukinię obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie bób, oraz pokrojoną cukinię. Wrzucamy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i bazylią i mieszamy do połączenia się składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia