czwartek, 28 lipca 2016

Makosernik czyli ciasto makowo-serowe

Światowe Dni Młodzieży trwają w najlepsze, ja podobnie jak większość Krakowa uciekłam w Polskę, byle z dala od tego tłumu, hałasu i zgiełku. Na ten czas Wam proponuję w domowym zaciszu wcinać makosernik, najlepszy na świecie. Zawsze spotykam się z nazwą "seromak", więc jak kto woli może tak też to ciasto być nazwane. Przy tworzeniu kruchego spodu proponuję Wam zajrzeć na porady, by nie wyszedł za twardy. Makosernik można dowolnie udekorować, czy to polewą, czy innymi dobrociami. Ja przygotowałam mus malinowy. Smacznego!
Składniki [CIASTO KRUCHE]:
20 dag mąki
pół kostki masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
1 żółtko
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, siekamy ze schłodzonym masłem i cukrem. Dodajemy żółtko, szybko wyrabiamy ciasto i przechowujemy przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając wzdłuż brzegów ranty z ciasta, Podpiekamy placek do lekkiego zarumienienia i odkładamy do wystudzenia.

Składniki [MAK]:
50 dag maku
30 dag cukru pudru
2 jaja i białko
2 łyżki bułki tartej
olejek migdałowy
Wykonanie:
Mak należy sparzyć, odsączyć na sicie, dwa razy przekręcić przez maszynkę. Ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy stopniowo mak, potem bułkę tartą. Na koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto.

Składniki [SER]:
1 kg sera
25 dag cukru pudru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
bakalie
aromat cytrynowy
Wykonanie:
Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Do margaryny utartej z cukrem i żółtkami stopniowo dodajemy ser. Na końcu ucierania dodajemy parę kropel aromatu, bakalie oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy warstwę serową i równo wykładamy na warstwę z maku. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia