Jesień, pełno kolorowych warzyw na straganach, aż ciężko nie pokusić się na jakiś wyjątkowy składnik. U mnie tym razem króluje dynia. Danie proste do przygotowania, nie trzeba stać przy garach, Wszystko mieszamy razem, wrzucamy do piekarnika, czekamy i jemy. Bo w kuchni najprostsze rozwiązania są najlepsze. Smacznego!
Składniki:
4 pałki z kurczaka
300 g dyni
4 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
sól do smaku
5 łyżek oliwy
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka myjemy, dodajemy do niego przyprawy i oliwę i marynujemy min. 30 minut. Po tym czasie do blaszki wykładamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz