poniedziałek, 28 grudnia 2020

Ciasto "Kora orzechowa"

I jak co roku przed nami jeszcze Sylwester - choć w tym roku z obostrzeniami, to jednak lepiej na tą okazję się dobrze przygotować. Ze swojej strony polecam ciasto "Kora orzechowa".  Zasmakuje z całą pewnością wielbicielom owoców i bakalii. Smacznego!

 


Składniki [BISZKOPT ORZECHOWY]:

5 białek

3 żółtka

150 g cukru

150 g zmielonych orzechów włoskich

80 g wiórek kokosowych

2 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

Suche składniki - zmielone orzechy, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy razem do miski i mieszamy. W oddzielnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca (ok.4 min). Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na niższych obrotach. Łączymy białka z suchymi składnikami bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Surowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 23×25 cm. Pieczemy w temperaturze ok.170 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt orzechowo-kokosowy rzucamy na podłogę z wysokości ok. 35 cm. Studzimy go i przekrawamy na dwie równe części.

Składniki [KREM BUDYNIOWY]:

Sok z 1 puszki brzoskwiń

300 g kostki masła w temperaturze pokojowej

5 łyżek cukru

2 duże budynie śmietankowe

1 łyżka mąki pszennej

1 i 3/4 szkl. wody

5 żółtek

Wykonanie:

Sok z brzoskwiń gotujemy z cukrem i 1 szklanką wody. W 3/4 szklanki wody mieszamy budynie z mąką pszenną i żółtkami. Miksujemy dokładnie masę i wlewamy do wrzącej wody z sokiem. Gotujemy budyń, często mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń.

DODATKOWO:

2 paczki ciastek Delicje pomarańczowe

2 galaretki pomarańczowe

3 szklanki wody

Odsączone brzoskwinie z 1 puszki

1/4 szkl. mocnego naparu z kawy

3 łyżki alkoholu, np. spirytusu

ZŁOŻENIE CIASTA:

Na biszkopt kokosowo-orzechowy wykładamy połowę kremu budyniowego. Kawę łączymy z alkoholem i nasączamy delikatnie ciastka Delicje. Ciastka układamy na masę budyniową czekoladą do dołu (lekko wciskamy je w krem). Na ciastka wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy plackiem kokosowo-orzechowym.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki. Układamy je na wierzchu placka. Zalewamy całość tężejąca galaretką i wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia