Składniki [BISZKOPT ORZECHOWY]:
5 białek
3 żółtka
150 g cukru
150 g zmielonych orzechów włoskich
80 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Suche składniki - zmielone orzechy, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia przesypujemy razem do miski i mieszamy. W oddzielnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gęsta i lśniąca (ok.4 min). Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na niższych obrotach. Łączymy białka z suchymi składnikami bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Surowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 23×25 cm. Pieczemy w temperaturze ok.170 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt orzechowo-kokosowy rzucamy na podłogę z wysokości ok. 35 cm. Studzimy go i przekrawamy na dwie równe części.
Składniki [KREM BUDYNIOWY]:
Sok z 1 puszki brzoskwiń
300 g kostki masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru
2 duże budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
1 i 3/4 szkl. wody
5 żółtek
Wykonanie:
Sok z brzoskwiń gotujemy z cukrem i 1 szklanką wody. W 3/4 szklanki wody mieszamy budynie z mąką pszenną i żółtkami. Miksujemy dokładnie masę i wlewamy do wrzącej wody z sokiem. Gotujemy budyń, często mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń.
DODATKOWO:
2 paczki ciastek Delicje pomarańczowe
2 galaretki pomarańczowe
3 szklanki wody
Odsączone brzoskwinie z 1 puszki
1/4 szkl. mocnego naparu z kawy
3 łyżki alkoholu, np. spirytusu
ZŁOŻENIE CIASTA:
Na biszkopt kokosowo-orzechowy wykładamy połowę kremu budyniowego. Kawę łączymy z alkoholem i nasączamy delikatnie ciastka Delicje. Ciastka układamy na masę budyniową czekoladą do dołu (lekko wciskamy je w krem). Na ciastka wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy plackiem kokosowo-orzechowym.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki. Układamy je na wierzchu placka. Zalewamy całość tężejąca galaretką i wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz