W to niedzielne przyjemne popołudnie przedstawiam szybkie do kawy ciasto - wilgotne, nie wymaga użycia miksera. Jedno z lepszych w ostatnim czasie ciast, które możemy szybciutko przygotować. Mocno czekoladowe za sprawą kakao. Idealne do kawy. Smacznego!
Składniki:
250 g margaryny
2 jajka
75 ml mleka
200 ml coli
300 g cukru
250 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki przesiewamy do miski i łączymy razem (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę). W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, colę, margarynę, ekstrakt waniliowy i mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy razem łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (u mnie blaszka 20x30cm). Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (góra-dół do suchego patyczka).
Polewa:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki śmietanki
Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ze śmietanką, Wykładamy na ostudzone ciasto.
Kiedyś robiłam podobne i pamiętam, że było całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńChętnie przetestuję przepis!
OdpowiedzUsuń