piątek, 21 lutego 2014

Ciasto Delicja Siostry Anastazji

Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto siostry Anastazji. Jest nieco pracochłonne, jednak końcowy efekt jest pyszny. Muszę przyznać, że w trakcie przygotowywania ciasta może wydawać się, że marnujemy sporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę.


 


Składniki: 
Biszkopt I
7 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
Biszkopt II
4 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
0,5 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
3-4 łyżki cukru pudru
dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady 
Wykonanie
Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, po czym pod koniec ubijania, gdy piana jest niemal sztywna, powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie mieszamy masę, tak aby opadła jak najmniej. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy ok. 35 min w 175oC. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwie części.
Biszkopt II: Analogicznie jak biszkopt I, oddzielamy żółtka od białek, ubijamy pianę, następnie dodajemy powoli cukier. Potem dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w takiej samej temperaturze jak poprzedni placek oraz w podobnym czasie. Następnie całkowicie go studzimy.

Galaretka i masa: W czasie gdy ciasta się pieką możemy przygotować galaretkę i masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do zgęstnienia. Z pół litra mleka odlewamy ok. pół szklanki – resztę zagotowujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy oba budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia.

Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej przygotowaną czerwoną galaretkę. Odstawiamy ciasto do lodówki, by galaretka jeszcze trochę zastygła, a następnie smarujemy ciasto drugą warstwą kremu i przykrywamy ciemnym ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem ciasto musimy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.

3 komentarze:

  1. Ciasto piekłam lata temu i bardzo polecam jest pyszne i świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Cze mogę dodać do masy zamiast pół kostki margaryny i pół kostki masła, cała kostkę masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, oczywiście można tak zrobić, najlepiej dodać 225g masła.
      Pozdrawiam, Sylwia

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia