Dzisiaj szybka propozycja na deser z kaszy manny. Indyjskie kesari zawiera w sobie tylko kilka składników, które należy ze sobą połączyć, i już po chwili możemy zajadać pyszny deserek. Polecam w szczególności dla zabieganych, a także dla wszystkich wielbicieli kaszy manny. Smacznego!
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka
duża szczypta szafranu (jeśli damy mniej deser będzie biały)
2 łyżki cukru
ok. 12 sztuk orzechów nerkowca
2-3 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Na patelni prażymy orzechy, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kaszę manną i smażymy kilka minut mieszając, żeby kasza się troszkę zezłociła. Mleko gotujemy w garnku z dodatkiem szafranu i cukru. Do gotującego się mleka ostrożnie dodajemy podsmażoną kaszę manną, rodzynki, uprażone orzechy i gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Deser przekładamy w małe foremki i odstawiamy do zgęstnienia (możemy też wyłożyć go w dużą blachę, a potem zwyczajnie pokroić na kawałki; ja użyłam silikonowych foremek na babeczki).
wspaniały, lekki deser!
OdpowiedzUsuńCudny deser, taki jak lubię czyli lekki ;-) Za ten cudny przepis chciałam wyróżnić Cię i nominować do Liebser Blog Awards, pozdrawiam serdecznie ;-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń