sobota, 11 lipca 2015

Torcik z kaszy gryczanej z rukolą i awokado

Dzisiaj zapraszam na zdrowy przepis - czyli placki z kaszy gryczanej przekładane kremem z rukoli i awokado. Torcik smakowo komponuje się wyśmienicie, szczególnie że ja jestem ogromną fanką kaszy gryczanej. Zachęcam do spróbowania :) Smacznego!



Składniki na placki:
1 torebka kaszy gryczanej
2 jajka
1 duży plaster żółtego sera
ok. 3 łyżki mąki
odrobina mleka lub śmietany (by ciasto na placki nie było zbyt gęste)
olej do smażenia placków
sól do smaku
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy. Następnie wrzucamy do blendera ugotowaną kaszę, surowe jajka, ser i blendujemy. Potem dodajemy mąkę i mleko do uzyskania odpowiedniej gęstości (masa nie może być zbyt gęsta, ani zbyt rzadka). Dokładnie mieszamy. Następnie na odrobinie rozgrzanego oleju (lub na patelni teflonowej) smażymy dosyć duże placki.(moje są dosyć grube, jeśli zdecydujecie się na cieńsze, możecie zrobić 2 mniejsze torciki).
Składniki na krem:
duża garść rukoli (ok. 30 g umytej rukoli)
1 awokado
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec układamy placki w torcik, przekładając pomiędzy nimi krem z awokado i rukoli. Wierzch ozdabiamy liśćmi rukoli. Torcik najlepiej smakuje na ciepło.

2 komentarze:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia