sobota, 2 stycznia 2016

Faszerowana cukinia - wersja dietetyczna

No i przywitaliśmy kolejny Nowy Rok. Tym razem, aby nieco odpocząć od świątecznego i sylwestrowego obżarstwa zapraszam na troszkę bardziej dietetyczne danie, aczkolwiek na pewno nie brakuje mu smaków i wyrazistości. O ile nie jestem fanką serów pleśniowych, w tym wydaniu nabiera zupełnie innej formy i tutaj pasuje jak ulał :) Co by tu długo pisać - musicie po prostu wypróbować! Smacznego!


Składniki:
1 cukinia
pół małej cebuli
50 g sera z niebieską pleśnią
3 pomidory suszone
łyżeczka oliwy z pomidorów suszonych
pół łyżeczki suszonego imbiru
sól do smaku
Wykonanie:
Umytą cukinię wydrążamy. Miąższ kroimy w dość grubą kostkę. Wydrążone cukinie solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok.10 min.
Gdy cukinie się podpiekają my w tym czasie przygotowujemy farsz. Siekamy drobno cebulę, pomidory suszone, ser pleśniowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów, potem wrzucamy cebulę i podsmażamy ok.2 min. Gdy się lekko podsmaży dodajemy miąższ cukinii i pokrojone suszone pomidory. Delikatnie solimy i podsmażamy na małym ogniu często mieszając. Dodajemy imbir.
Do podpieczonych cukinii wkładamy przygotowany farsz, na wierchu układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w 160 stopniach ok. 20 min. 
Cukinie faszerowane przed upieczeniem:



Źródło inspiracji: qchenne-inspiracje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia