Dziś przepis na pyszną zupkę z soczewicą dla wegetarian i nie tylko. Zupa ta w przygotowaniu jest dość szybka, jednak smakowo jest naprawdę pyszna i aż się prosi o dokładkę. Co lepsze - jeśli macie mikrofalę w pracy-polecam na obiad, ze względu na to, że pięknie i kolorowo wygląda, świetnie pachnie i nie jest wstydem wyjmować ją wśród znajomych z pracy ;) Smacznego!
Składniki:
1 marchew
2 papryki: żółta i czerwona
1 czerwona cebula
1 szkl. czerwonej soczewicy
200 g brokułów
ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz do smaku
1,5 l bulionu
ok. 2 łyżki oleju
Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki i marchew i chwilę podsmażamy. Potem wlewamy bulion, dodajemy koncentrat, przyprawy i zagotowujemy. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę i gotujemy do miękkości. Gdy soczewica będzie już niemal miękka, wtedy dodajemy jeszcze różyczki brokuła i gotujemy parę minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz