niedziela, 31 stycznia 2016

Makaron z pesto z rukoli z szynką parmeńską

Dzisiaj danie z makaronu, dosyć szybkie jak na niedzielny obiad, jednocześnie sycące i dość zdrowe, czyli idealne, jak na sesję i brak czasu przystało. Podczas przygotowywania tego dania trzeba uważać żeby nie przesolić, ponieważ zarówno szynka, jak i parmezan są dość słone. Musicie wypróbować ten przepis, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Smacznego!




Składniki:
ok. 400 g makaronu, u mnie penne
ok. 150 g świeżej, umytej rukoli
garść prażonych orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. oliwy
1/2 szkl. startego parmezanu
sól do smaku
Do podania:
starty parmezan,
prażone orzechy nerkowca
6-8 plastrów szynki parmeńskiej
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rukolę, uprażone na suchej patelni orzechy, czosnek, oliwę i parmezan blendujemy na gładką masę, tak by powstało pesto. Jeśli trzeba - solimy do smaku.
Pokrojone plastry szynki parmeńskiej podgrzewamy na suchej patelni, aby nabrały chrupkości.
Makaron mieszamy z pesto z rukoli. Podajemy z podsmażoną szynką parmeńską, posypujemy orzechami nerkowca oraz parmezanem.
Źródło przepisu: makecookingeasier.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia