czwartek, 24 kwietnia 2014

Omlet biszkoptowy

Pogoda dziś dopisuje, czasu jak zwykle niedostatek, a więc w króciutkim wpisie zaprezentuję omlet biszkoptowy na słodko. Po świątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami, a do tego można się nim wspaniale delektować - taki pyszny, puszysty, mięciutki, ze wspaniałym dodatkiem maminego dżemu... Ale zaraz już idę pobiegać :) Smacznego!


Składniki:

2 jajka

2 łyżki mleka (lub wody)
2 łyżki mąki

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

ulubiony dżem
Wykonanie:

Żółtka ubijamy do lekkiego spienienia, łączymy z mlekiem i solą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do żółtek na zmianę z mąką. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy przez ok. 1 min by spód się zarumienił na złotobrązowy kolor. Dosmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem.Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem dżemu.

2 komentarze:

  1. Ja znam przepis na omlet biszkoptowy bez mleka.. Lubię takie omlety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, do spróbowania ...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia