wtorek, 29 kwietnia 2014

Zupa krem porowo-ziemniaczana

Dziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego!


Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 duży por lub 2 mniejsze
1 cebula
2 l wody
100 ml tłustej śmietanki
sól, pieprz, tymianek do smaku
Wykonanie:
Pokrojone warzywa gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie blendujemy całą zawartość garnka.  Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Całość ponownie zagotowujemy. Podajemy ze szczypiorkiem, jeśli lubimy to dodajemy też dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia