Dziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie jest to jeden z najdelikatniejszych serników. Kto jeszcze nigdy tego sernika nie próbował powinien nadrobić to jak najszybciej, natomiast Ci, którzy go znają mam nadzieję, że wiedzą czemu tak go chwalę. A więc smacznego!
SER:
1 kg sera
½ szkl. oleju
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jajka
4 żółtka
Olejek waniliowy lub cytrynowy
Wykonanie:
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera
stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy.
CIASTO:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 małe jajko
10 dag margaryny, roztopić
1 czubata łyżka smalcu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę,
na ciasto wlać ser.
Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec ubijania dodać
szklankę cukru pudru. Na 20 min przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i
wyłożyć na ciasto pianę (ogólny czas pieczenia sernika to ok. 1 h). Po upieczeniu ciasta nie wyciągać z blachy.
Kochana Pani Ewo Ty to faktycznie Królową jesteś. Sernik rewelacja Pozdrawiam ;-))
OdpowiedzUsuńszkoda że czas ogolny pieczenia nie podano:)
OdpowiedzUsuńPieczemy ok. 1h, a więc po jakiś 40 min należy wyłożyć pianę z białek :)
Usuń