piątek, 11 kwietnia 2014

Sernik złota rosa (sernik z rosą)

Dziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie jest to jeden z najdelikatniejszych serników. Kto jeszcze nigdy tego sernika nie próbował powinien nadrobić to jak najszybciej, natomiast Ci, którzy go znają mam nadzieję, że wiedzą czemu tak go chwalę. A więc smacznego!


Składniki:
SER:

1 kg sera

½ szkl. oleju

2 szkl. mleka

1 szkl. cukru

1 budyń śmietankowy

2 całe jajka

4 żółtka

Olejek waniliowy lub cytrynowy
Wykonanie:

Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy.

CIASTO:

2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

2 żółtka

1 małe jajko

10 dag margaryny, roztopić

1 czubata łyżka smalcu

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę, na ciasto wlać ser.

Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec ubijania dodać szklankę cukru pudru. Na 20 min przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę (ogólny czas pieczenia sernika to ok. 1 h). Po upieczeniu ciasta nie wyciągać z blachy.

3 komentarze:

  1. Kochana Pani Ewo Ty to faktycznie Królową jesteś. Sernik rewelacja Pozdrawiam ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda że czas ogolny pieczenia nie podano:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy ok. 1h, a więc po jakiś 40 min należy wyłożyć pianę z białek :)

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia