wtorek, 25 marca 2014

Chilli con carne

Pogoda troszeczkę się nam popsuła, dlatego też daniem, na które dziś się zdecydowałam jest wspaniałe chilli con carne. Trzeba przyznać, że to danie jednogarnkowe jest szybkie w przygotowaniu, jednak idealny smak uzyskuje dopiero po pewnym czasie, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą a aromaty przenikną. A więc jest to potrawa w stylu: im starsza tym lepsza :) Smacznego!

Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
pół papryczki chili
puszka krojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka sól, pieprz
Wykonanie:
Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy je do momentu, gdy straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie podajemy z ryżem, tortillą lub nachosami.

1 komentarz:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na: http://gotujszybkoismacznie.blog.pl/2014/03/25/liebester-blog-award/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia