Dziś pogoda znów dopisuje co powoduje u mnie jak zwykle niezwykłą radość. Jedynie czasu mi nieco brak, dlatego też obiad musiał zostać przygotowany w tempie ekspresowym. I muszę Wam powiedzieć, że zupy-kremy za to właśnie lubię - mimo, że mam bardzo ograniczony czas na przygotowanie obiadu, bo żołądek już domaga się kolejnego posiłku, to moment od rozpoczęcia gotowania do jedzenia dania jest tak krótki, że aż prawie niezauważalny. Także polecam Wam serdecznie dzisiejszy krem z zielonego groszku - Smacznego!
1,25 l bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki masła
1 kulka mozzarelli 125 g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wykonanie:
Na maśle krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone ziemniaki i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy parę minut - aż ziemniaki nieco zmiękną. Potem dodajemy groszek zielony i gotujemy wszystkie składniki do miękkości. Gdy wszystko będzie już ugotowane idealnie dodajemy mozzarellę, aby się rozpuściła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec blendujemy krem na gładką masę i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z innymi dodatkami, które lubimy.
pyszna zupka uwielbiam zupy -kremy.u mnie dziś wątróbka z groszkiem polecam.zapraszam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/