wtorek, 18 marca 2014

Pieczone krokiety ziemniaczane

Dzisiejszą propozycją są krokiety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem sera żółtego. W odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego!


Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
2 jajka
15 dag mąki
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Farsz:
ok. 20 dag pieczarek
50 g żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka masła
dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżka rozpuszczonego masła i odrobina margaryny do wysmarowania formy
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zagniatamy ciasto.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Szczypiorek myjemy, siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy go na 1 łyżce masła. Farsz studzimy. Do przestudzonego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (by rozpuścił się dopiero w trakcie pieczenia). Następnie z ciasta formujemy placuszki, każdy z nich smarujemy cienko śmietaną, po czym nakładamy porcję farszu i formujemy krokiety. Potem przygotowane krokiety układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i każdy z nich smarujemy po wierzchu roztopionym masłem. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 30 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia