piątek, 14 marca 2014

Miodownik

Ach, ta wiosna! Pogoda zaczęła już nas nieco rozpieszczać, na ulicach widzimy niejednokrotnie ludzi spacerujących w lekkich strojach, a mi właśnie zebrało się na krótki powrót do nieco chłodniejszych dni - a to za sprawą miodu i przyprawy do piernika. Dzisiaj zapraszam Was na miodownik - mięciuteńkie ciasto przełożone kremem grysikowym niekoniecznie związane z otaczającą nas aurą, ale to wg mnie jeden z ostatnich momentów na korzenne aromaty płynące z tego ciasta, ponieważ już wkrótce przywita nas szaleństwo nowalijek i świeżutkich polskich owoców. Smacznego!



Składniki
Ciasto:
1 szkl. cukru
4 jajka
3 szkl. mąki pszennej
¾ szkl. oleju
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. miodu
1 szkl. mocnej, ostudzonej herbaty
Krem
1 szkl. cukru
9 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
250 g margaryny
Do przełożenia: 200 g powideł
Wykonanie: 
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy 1 szkl. mąki i 1 łyżeczkę sody. Potem powoli dolewamy olej, cały czas mieszając. Dodajemy kolejną szklankę mąki i ponownie miksujemy. Ciasto łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki i łyżeczką sody. Następnie stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując i dodajemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy na sztywną pianę. W dalszej kolejności łączymy je delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy ok. 20 min w 175oC.

Masa:
Szklankę mleka łączymy z kaszą manną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z kaszą manną, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy kaszę. Masa powinna być gęsta. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy kasza wystygnie miksujemy masło, do którego stopniowo dodajemy wystudzoną kaszę.
Przełożenie ciasta:
Blat ciasta smarujemy marmoladą, potem wykładamy masę – czynność powtarzamy aż do trzeciego blatu. Ciasto wkładamy do lodówki oraz obciążamy deską, żeby warstwy się nie oddzielały.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia